Blijf de richtlijnen volgen

De corona-cijfers in Limburg zijn stijgende. Met als huidige situatie dat er 6 personen in het ziekenhuis liggen (waarvan 1 persoon op ICU), er 5 overlijdens zijn geweest sinds 1/8 en het meest recente reproductiegetal 1,3 bedraagt. Tegelijk is het duidelijk dat de bereidwilligheid van de burger om de COVID-richtlijnen te blijven volgen sterk afneemt. Gouverneur Lantmeeters wil de Limburgers die de maatregelen wel blijven volgen een hart onder de riem steken door anderen op te roepen om de richtlijnen te volgen en zich niet te laten verleiden tot uitspattingen.

“Dat mensen het moeilijk hebben, daar is uiteraard begrip voor,” beklemtoont gouverneur Lantmeeters. “Het is niet evident om de boog gespannen te houden voor zo’n lange tijd. Maar tegelijk blijven de cijfers de voorbije weken dag na dag stijgen en zijn de besmettingen stilaan verspreid over de hele provincie en over alle lagen van de bevolking. Terugkomende vakantiegangers, scholen en het verenigingsleven duiken bijvoorbeeld vaker op als bron van besmetting. Het feit dat burgers terug meer bewegingsvrijheid hebben en interageren via verschillende domeinen in het leven vertaalt zich in deze stijgende cijfers. Niemand is dus veilig voor Covid-19. Het virus is er nog steeds en zal ook nog een tijdje actief blijven.”

Vandaag uit de gouverneur zijn bezorgdheid over de stijgende cijfers ook naar de lokale besturen en vraagt hij hen om actief te blijven communiceren en sensibiliseren, in het bijzonder over de zes gouden regels die wel duidelijk zijn.

“Afstand houden, je handen wassen, je nauwe sociale contacten beperken… Het zijn eigenlijk eenvoudige gebaren die een enorme impact hebben in het afremmen van de verspreiding,” aldus gouverneur Lantmeeters. “En vooral: ze zijn voor iedereen duidelijk.”

Verder vraagt de gouverneur iedereen om bij contacten met anderen zijn of haar gezond verstand te gebruiken en zich niet te laten verleiden tot allerlei uitspattingen. “Vorige week kwamen enkele Limburgse voetbalclubs met ‘extra-sportieve’ activiteiten negatief in het nieuws. De beelden van dansende en zingende voetballers na de wedstrijd werden via social media gretig gedeeld.  Onverantwoordelijk gedrag dat geleid heeft tot een lokale opstoot van het virus. Betekent dit dat er niet meer gesport mag worden? Neen, zeker niet maar sport veilig en conform de richtlijnen.  Dit soort wangedrag dat de gezondheid en de vrijheid van andere Limburgers in gevaar brengt moet absoluut vermeden worden. Tegelijk ondermijnt dit de nauwgezette inspanningen van de overgrote meerderheid die wel de richtlijnen volgen. Mijn oprechte dank aan hen om mee te helpen om het virus in Limburg terug te dringen,” besluit de gouverneur.