Oprichting Cultuur Offensief Limburg

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters heeft het overlegplatform Cultuur Offensief Limburg opgericht. Dat moet ertoe leiden dat er in de toekomst meer Vlaamse cultuursubsidies naar Limburg zullen vloeien.

Bij de jongste ronde van de projectsubsidies, waarmee cultuurminister Jan Jambon (N-VA) losse initiatieven ondersteunt, kwam Limburg er opnieuw bekaaid af. Amper 3 procent van de totale pot was weggelegd voor deze provincie.

Dat Limburg slecht scoort bij de verdeling van cultuursubsidies is een oud zeer, maar gouverneur Lantmeeters wil die tendens ombuigen met de oprichting van het overlegplatform Cultuur Offensief Limburg. “Omdat we snel willen handelen gaan we woensdag al van start”, zegt Lantmeeters. “In eerste instantie met enkele belangrijke culturele spelers zoals Z33, Het nieuwstedelijk en C-mine. Later zullen we die groep nog uitbreiden. Ook de Limburgse politici die deel uitmaken van de commissie cultuur in het Vlaams Parlement worden uitgenodigd. We leggen ook contact met het kabinet-Jambon, maar die zullen er de eerste keer nog bij niet zijn.”

Kwaliteit

Cultuur Offensief Limburg moet uiteindelijk leiden tot meer cultuurgeld voor Limburg. In eerste instantie hoopt Lantmeeters dat het overlegplatform de kwaliteit van de ingediende aanvraagdossiers kan opkrikken. Nieuw is dat voornemen niet. Begin 2018 stelde toenmalig cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) Pieter Jan Valgaeren aan om de cultuursector in Limburg te versterken. Ook de oprichting van LIKO (Limburgs Kunstenoverleg) moest resulteren in betere dossiers.

“Er zijn inderdaad al wat initiatieven genomen, maar als je naar de jongste verdeling van de projectsubsidies kijkt, moet je vaststellen dat het resultaat er niet is. Misschien is het probleem niet enkel het schrijven van de dossiers, maar ligt het ook aan de inhoud. Ook dat moeten we bekijken. Bovendien krijg ik signalen dat de genomen initiatieven slagkracht missen. Ik denk dat daar een rol voor mij als gouverneur kan weggelegd zijn.”

Als gewezen Vlaams Parlementslid voor N-VA kent Lantmeeters niet alleen het Limburgse cultuurveld, maar heeft hij ook een directe lijn met het kabinet-Jambon. Dat cultuur geen provinciale bevoegdheid meer is, ziet hij niet als een bezwaar. “Het is mijn taak om de belangen van de Limburgers te verdedigen op alle vlakken. Bevoegdheden zijn daarbij onbelangrijk.”

Persbericht in Het Belang van Limburg, 07/09/2020