Bezoekerscentrum Lieteberg wordt hét Belevingscentrum Biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen.

De uitbreiding en vernieuwing van de bestaande infrastructuur van Bezoekerscentrum Lieteberg, toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, krijgt al concreet vorm. Maar ook achter de schermen van de “LieteWerf” wordt er gewerkt aan een volledig nieuwe invulling van het bestaande insectenmuseum. In 2025 zal dit resulteren in een uniek Belevingscentrum Biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen.


In september 2023 gingen de verbouwingswerken van Bezoekerscentrum Lieteberg van start. De uitbreiding en vernieuwing van de bestaande infrastructuur worden stilaan zichtbaar. Samen met de gemeente Zutendaal heeft De Lieteberg vzw grote ambities. Wij willen doorgroeien tot hét Belevingscentrum voor Biodiversiteit in het Nationaal Park Hoge Kempen. Als topattractie van het Nationaal Park Hoge Kempen kunnen we dan tot 200.000 bezoekers per jaar ontvangen met een dagvullend en all-weather aanbod.

We verleggen de huidige focus van een museum over insecten naar een unieke belevingsvolle trekpleister waar je kennismaakt met de lokale biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dankzij de financiële ondersteuning ten bedrage van 1 miljoen euro van Limburg Sterk Merk kunnen we rekenen op de expertise van het scenografisch bureau Alfavision voor de uitwerking van een kwaliteitsvolle tentoonstelling op innovatief hoogstaand niveau. Met een multimediale aanpak, nieuwe technologieën, storytelling en een kwalitatief decor zullen bezoekers ondergedompeld worden in de lokale biodiversiteit. De indoor beleving wordt verweven met wat er ook buiten, in Lieteberg zelf, in Zutendaal en het Nationaal Park Hoge Kempen aan natuurbeleving te ervaren is. Een bezoek aan het nieuwe Belevingscentrum Biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen zal garant staan voor één en al beleving en ontdekking. Zowel families, natuurkenners als (scholen)groepen zullen zich hun bezoek nog lang herinneren.

“Biodiversiteit is van levensbelang. Wij zijn dan ook blij dat we met deze financiële ondersteuning vleugels kunnen geven aan de mooie ambities van gemeente Zutendaal en Bezoekerscentrum Lieteberg. Net zoals de libel geven we Pier de mier en zijn vrienden de nodige slagkracht om een voorsprong te kunnen nemen in de bewustwording van het belang van biodiversiteit. Dankzij deze nieuwe stappen kan Bezoekerscentrum Lieteberg als boeiende en inspirerende toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen haar strategisch belang voor het toerisme in Limburg versterken.” licht Jos Lantmeeters, gouverneur – voorzitter directiecomité Limburg Sterk Merk toe.

“Zutendaal is “het groenste snoepje van Vlaanderen.” Deze boodschap willen we nog meer uitdragen. Door de uitbouw van een Belevingscentrum Biodiversiteit willen we met Lieteberg dé natuurpoort van het Nationaal Park Hoge Kempen worden. Met de steun van LSM willen we het museum omvormen tot een toonaangevend centrum dat bezoekers informeert en inspireert voor onze natuurlijke omgeving.” aldus Dirk Smits, Schepen van Toerisme Gemeente Zutendaal en voorzitter EVA Lieteberg.

In de zomer van 2025 gaan we effectief aan de slag met de nieuwe invulling van de 600 m² van het huidige museum. Dit betekent dat het museum in de zomer van 2025 tijdelijk zal sluiten. De andere attracties van Lieteberg, waaronder het Blotevoetenpad en de Vlindertuin blijven open voor publiek.

“In het nieuwe Belevingscentrum voor Biodiversiteit brengen we beleving en verwondering samen. De unieke biotopen en enkele karakteristieke bewoners van het Nationaal Park Hoge Kempen vormen de leidraad. We dompelen je meteen helemaal onder in de unieke biodiversiteit van het Nationaal Park Hoge Kempen die je alleen hier kan beleven.” verklaart Sofie Wyns, Directeur Bezoekerscentrum Lieteberg. “We staan nu aan de start van de uitwerking van het verhaal en kunnen daarbij ook rekenen op onze projectpartners, waaronder terreinbeheerders, wetenschappelijke instellingen, overheidsinstellingen en experts op vlak van biodiversiteit om ons inhoudelijk bij te staan. We zetten niet alleen in op bewustwording door verwondering maar kiezen ook weloverwogen voor het tot leven brengen van de biodiversiteitsthema’s uit de leerdoelen van scholen. In onze nieuwe educatieve ruimte creëren we meerwaarde voor groepen met een professionele gids.”

De eerste look-and-feel van wat jullie van het nieuwe belevingscentrum kunnen verwachten, krijgen we in oktober 2024 te zien met de opening van de vernieuwde uitgebreide onthaalruimte. Want een toekomstig avontuur bij Lieteberg begint al meteen in de onthaalruimte die de toon zet voor een betoverende reis door de lokale biodiversiteit. De opening van de volledig nieuw ingerichte tentoonstelling staat gepland voor oktober 2025.

“Beleving, dat is waar de bezoeker van vandaag en morgen naar op zoek is. Daarom dompelen we die bezoeker helemaal onder in het verhaal van biodiversiteit.” legt Hans Vandamme, CEO Alfavision uit. “De scenografie die we hebben uitgewerkt speelt daarin een grote rol, alsook de innovatieve multimediale aanpak met toepassing van nieuwe technologieën. Biodiversiteit en duurzaamheid belangen ons allen aan en daarom is het essentieel een verhaal te brengen dat raakt en blijft plakken. Dankzij onze ruime ervaring met projecten in binnenland (bijvoorbeeld Historium in Brugge, Lam Gods in Gent…) en buitenland (bijvoorbeeld Bakoe) weten we hoe we met succes een holistisch project kunnen realiseren. Daarbij is er aandacht voor het geheel, gaande van praktische zaken zoals een optimale bezoekersflow tot inhoudelijke aspecten zoals een meeslepende storytelling. We zijn trots te mogen meewerken aan dit maatschappelijk relevante project en dankbaar voor de prima samenwerking.”