Eedaflegging

Jos Lantmeeters heeft gisteren de eed afgelegd als nieuwe gouverneur van de provincie Limburg. Hij deed dat in handen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers. Jos Lantmeeters is de 21e gouverneur van onze provincie en volgt Herman Reynders op. Op dinsdag 1 september gaat hij officieel aan het werk in het provinciehuis.

De kersverse gouverneur heeft na zijn eedaflegging ook meteen een aantal vragen van journalisten beantwoord over hoe hij zijn functie ziet:

“Ik zal eigen accenten leggen. Maar eerst en vooral wil ik toch dat de gemeenten beter samenwerken, zodat ze een tegengewicht vormen tegen grote steden in andere provincies.” Intussen is hij ook de namen van de Limburgse burgemeesters aan het instuderen. “Mijn vrouw heeft me ondervraagd, ik had een paar foutjes”, lacht Lantmeeters. “Ik kende blijkbaar nog niet alle nieuwelingen.” Verder wil hij vooral besturen maar wel binnen de krijtlijnen. “Ik zal overal aanwezig zijn, ook in de deputatie. Daar mag ik mijn mening geven maar heb ik geen stemrecht. Op de novemberzittingen (waar de gedeputeerden hun beleid aankondigen, nvdr.) zal ik zelf ook geen rede houden.”

Ik zal eigen accenten leggen. Maar eerst en vooral wil ik toch dat de gemeenten beter samenwerken, zodat ze een tegengewicht vormen tegen grote steden in andere provincies.

Jos Lantmeeters

“Voorlopig blijf ik in Genk wonen, want nu wil ik me eerst en vooral op mijn werk concentreren. Daarna zien we wel. Ik wil in elk geval dat er meer leven komt in dat huis en ik ga bekijken welke activiteiten we er kunnen organiseren.” Elke nieuwe gouverneur krijgt meteen ook de vraag of het niet tijd wordt dat die tuin van 5.000 vierkante meter wordt opengesteld voor publiek, iets wat de stad Hasselt al sinds dit voorjaar samen met Vlaanderen bestudeert. Ook daarover heeft Lantmeeters nog niets beslist. “Die tuin en dat huis mogen van mij open hoor. Alleen ben ik niet de eigenaar en moeten we zien hoe dat op een veilige en gecontroleerde manier kan.”

Citaten uit: Het Belang van Limburg, 18/8/2020