Limburg is één van de twee laatste regio’s die in de running zijn om de thuisbasis te worden van de Einstein Telescoop, één van de grootste wetenschappelijke projecten van de eeuw in Europa.
De Einstein Telescoop is een reusachtige telescoop die gericht is op de detectie en bestudering van zwaartekrachtgolven. Volgens de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein – vandaar ook de naam van de telescoop – vervormen deze golven de ruimte waar ze doorheen bewegen. Ook wil men meer inzicht krijgen in donkere materie die volgens de theorie een groot deel van alle materie in het heelal uitmaakt, en donkere energie die waarschijnlijk de versnellende uitdijing van het heelal veroorzaakt.
Voor de detectie van deze golven is extreem gevoelige apparatuur nodig. Uit recente metingen is gebleken dat de ondergrond in de Limburgse grensregio zeer stabiel is en dus bijzonder goed geschikt is om deze telescoop te huisvesten.
In de praktijk gaat het om een kilometerslange ondergrondse onderzoeksinstallatie die qua schaal te vergelijken is met de deeltjesversneller van het CERN in Genève. Alleen gaat het hier om drie tunnels van elk tien kilometer lang in de vorm van een gelijkzijdige driehoek, dus met drie gelijke zijden die onderlinge hoeken van exact 60 graden maken (zie schema). Doorheen de drie buizen worden vervolgens laserstralen afgevuurd waarop allerlei metingen gebeuren.
Economisch belangrijk
Naast het wetenschappelijke belang heeft de komst van de telescoop ook een enorme economische waarde. Zo brengt het project een tewerkstelling van 1.500 directe en indirecte jobs met zich mee. Ook de ontwikkeling en bouw van de telescoop kan zorgen voor een economische impuls en ook onze eigen onderzoeksinstellingen en bedrijven en zelfs het toerisme kunnen hier wel bij varen.
Het is omwille van deze meerwaarde dat ook de gouverneur zich achter dit project schaart en meer aandacht voor wil vragen voor de mogelijke komst ervan naar Limburg.
Meer info: