Overlegcomité beslist strengere maatregelen en duidt COVID-19 commissaris aan

De federale regering en de minister-presidenten van de deelstaten hebben zich vandaag gebogen over de epidemiologische situatie met betrekking tot COVID-19. Het Overlegcomité beoordeelt de situatie als bijzonder ernstig en heeft daarom beslist de maatregelen te verstrengen. Het Overlegcomité heeft ook een COVID-commissaris aangeduid.

1. Verstrenging maatregelen

De huidige ontwikkeling van de pandemie is bijzonder zorgwekkend;het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zit in stijgende lijn. Om een algemene lockdown te vermijden, heeft het Overlegcomité, na kennis te hebben genomen van een advies van CELEVAL, een reeks verstrengingen beslist.

  • Nauwe contacten: beperking tot maximum 3 nauwe contacten per maand. Een nauw contact is een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker.
  • Privé-bijeenkomsten thuis: maximum 4 personen, met respecteren veilige afstand of mondmasker indien niet mogelijk
  • Cafés, kantines en andere drankmogelijkheden: maximum 4 personen per tafel, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
  • Niet-georganiseerde samenscholingen buiten: maximaal 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen
  • Sluitingsuur cafés: 23.00 uur
  • Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving opdat deze maatregelen overal worden toegepast.
  • Telewerk sterk aanbevolen, meerdere dagen per week

Deze maatregelen vormen de ‘nationale sokkel’. In de provincies waar de situatie ernstiger is (op basis van de toekomstige barometer) moet de gouverneur verdere maatregelen voorstellen, in overleg met de Minister van Binnenlandse Zaken en de COVID-19 commissaris. Deze maatregelen kunnen gelden voor de hele provincie of een deel ervan.

Het strikt opvolgen van deze maatregelen is absoluut noodzakelijk om onze gezondheidszorg te beschermen, scholen maximaal open te houden en onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Volgt men deze maatregelen niet dan zullen nog strengere maatregelen noodzakelijk zijn. Ons sociaal leven zal verder worden ingeperkt en onze economie ernstige schade toegebracht. Het opvolgen van de maatregelen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Deze maatregelen gelden voor het hele grondgebied vanaf vrijdag 9 oktober tot en met 9 november, waarna ze zullen worden geëvalueerd.

2. Aanduiding COVID-19 commissaris

Het Overlegcomité heeft dhr. Pedro FACON aangeduid als COVID-19 commissaris. Hij zal worden bijgestaan worden door mevr. Carole SCHIRVEL, adjunct-COVID-19 commissaris. Het Overlegcomité heeft de COVID-commissaris belast om de barometer zo snel mogelijk te operationaliseren, dit omvat onder meer een aanpassing van de sectorale protocollen en een communicatieplan.

De COVID-commissaris zal instaan voor de coördinatie van het gezondheidsbeleid van de federale overheid en dat van de deelstaten. Zijn mandaat loopt voor een periode van twaalf maanden en is verlengbaar per periode van zes maanden.

De commissaris zal worden bijgestaan door een inter- en multidisciplinair wetenschappelijk comité, dat kan worden aangevuld met buitenlandse wetenschappers en door een team van projectbeheerders, dat op een gestructureerde manier nieuwe inzichten over het virus bijhoudt en waakt over de maatschappelijke, economische en sociale impact van de maatregelen.

3. Verdere uitwerking van de COVID-19 barometer

Het Overlegcomité heeft kennis genomen van de werkzaamheden van CELEVAL met betrekking tot de barometer. De COVID-commissaris krijgt de opdracht om de barometer verder uit te werken, met name de sectorale protocollen aan te passen en te integreren in de barometer. Zo moet bij elke fase (kleur) van de barometer volledig duidelijk zijn welke specifieke maatregelen in de verschillende sectoren gelden.

Van zodra de barometer volledig is uitgewerkt en met duidelijke indicatoren, maatregelen aangepast aan elke sector en doelgroep en een stresstest van het mechanisme is uitgevoerd, kan deze worden gelanceerd.